Hoelang duurt de overgang gemiddeld?

Wanneer je als vrouw in de overgang komt kun je last krijgen van verschillende symptomen en klachten. Deze klachten kun je verminderen of je kunt er bepaalde tabletten voor slikken ter ondersteuning. Maar hoelang duurt de overgang gemiddeld eigenlijk?

Hoelang duurt de overgang gemiddeld?

De overgang is een proces dat meerdere jaren duurt en uit 3 fases bestaat, namelijk de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze. Elke fase van de overgang kent zijn eigen verschijnselen en klachten. 

Sommige vrouwen kunnen wel 10 jaar lang verschillende overgangsverschijnselen ervaren. Dit is gelukkig niet bij elke vrouw zo, het kan ook veel korter zijn en maar 2 jaar voor klachten zorgen. Maar hoelang duurt de overgang gemiddeld? Dit is over het algemeen rond de 5 jaar. 

Wanneer begint de overgang?

Bij de meeste vrouwen begint de overgang rond de 47 jaar, maar deze leeftijd kan voor iedere vrouw anders zijn. Gemiddeld gekeken begint de overgang meestal tussen de 45 en 55 jaar oud. Dit is de leeftijd waar tussen de meeste vrouwen verschillende overgangsklachten beginnen te ervaren. 

Hoelang duurt de overgang is anders per vrouw. We spreken van een postmenopauze als je helemaal niet meer ongesteld wordt. Je eicellen zijn op, je menstrueert niet meer en je eierstokken stoppen met hormonen aanmaken. De overgang is het proces dat je lichaam van vruchtbaar naar onvruchtbaar gemaakt wordt. Door deze overgang en verandering in hormonen, kun je dan ook verschillende klachten ervaren. De meest bekende daarvan is het krijgen van opvliegers en het hebben van stemmingswisselingen. 

Wat zijn de eerste signalen van de overgang?

Tijdens de overgang verandert er veel aan je lichaam. Vaak is de eerste verandering die opvalt een verandering in je menstruatie. Zo laat je lichaam merken dat het in de overgang komt. Het kan zijn dat je niet meer regelmatig ongesteld wordt maar ook dat je heviger of juist minder ongesteld wordt. Dit is dan ook vaak het eerste wat opvalt en waardoor je kunt beseffen dat je in de overgang komt. 

Ook kun je nog last krijgen van andere klachten. Dit zijn vaak verschijnselen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en heel erg zweten in je slaap. Deze klachten kunnen erg heftig en vervelend zijn. Gelukkig zijn er dan ook verschillende dingen die je zelf kunt doen om dit te beperken. Zeker het krijgen van opvliegers wordt als vervelend ervaren. Deze kunnen namelijk uit het niets opkomen en ook net zo ineens weer weg zijn. 

Bron: Ymea.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *