Onlangs heb je de baan van je dromen aangeboden gekregen. De functie past helemaal bij je en je baas stuurt je ook nog eens naar een geweldige locatie in het buitenland. Samen met je gezin vertrek je naar dit andere land om aan een compleet nieuw leven te beginnen. Maar na verloop van tijd blijkt de functie helemaal niet te zijn wat ervan had verwacht. Daarnaast hebben jij en je gezin moeite om te wennen aan de nieuwe omgeving. Wat nu? 

Acclimatiseren kost tijd 

Het duurt altijd even voordat je gewend bent aan je nieuwe werk en leefomgeving. Zelfs als je binnen Nederland bent verhuisd, kost het een paar weken voordat jij je thuis voelt in je nieuwe woning. Geef jezelf daarom even de tijd om te acclimatiseren. Hetzelfde geldt voor je werk, zeker als je aan de slag bent gegaan in een nieuwe functie. Je moet waarschijnlijk eerst nog een aantal vaardigheden ontwikkelen voordat alles je soepel afgaat. Probeer in deze periode ook je nieuwe collega’s te leren kennen. Zij kunnen je ook voor een groot deel helpen om je meer op je gemak te voelen op je nieuwe werk. Wie weet zit er wel een collega tussen waar je een zeer goede klik mee hebt en die je na werktijd de leukste plekken van je nieuwe omgeving kan laten zien. Het kan ook helpen om na verloop van tijd in gesprek te gaan met je werkgever. Geef eerlijk aan waar je tegenaan loopt. Je werkgever kan je wellicht ook helpen door een aantal tips te geven. 

Pak je oude leven op 

Het is niet verstandig om thuis weg te gaan zitten kwijnen wanneer jij je even niet helemaal op je plek voelt. Probeer juist je oude leven zoals in Nederland weer op te pakken. Deed je graag aan sport? Ga dan op zoek naar een sportschool in de buurt of een sportvereniging. De deur uitgaan is ook de manier om nieuwe mensen te leren kennen. Wie weet ontdekken jullie een nieuwe gezamenlijke hobby. Houd daarnaast natuurlijk ook contact met het thuisfront. Gelukkig gaat dat door de technologie van tegenwoordig vrij gemakkelijk. Je kunt bijvoorbeeld videobellen via Skype of Whatsapp, zodat je elkaar ook even weer kunt zien.

Praat met een expat psycholoog 

Lukt het na verloop van tijd nog niet om te wennen aan je nieuwe werk en omgeving? Dan is het verstandig om in gesprek te gaan met een expat psycholoog. Deze specialisten werken zelf ook (tijdelijk) in het buitenland en weten hierdoor tegen welke problemen je aan kunt lopen. De psycholoog gaat door middel van een persoonlijk gesprek via bijvoorbeeld Skype op zoek naar hoe jij je thuis kunt voelen in je nieuwe omgeving. De psychologen binnen het team wonen in verschillende landen, zodat er altijd wel een aansluiting te vinden is op jouw tijdzone. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *