Holistische therapie. Je komt het tegenwoordig steeds vaker tegen. Het is een term die zich omhoog heeft getrokken op de ladder van de therapie wereld. Maar wat doet een holistisch therapeut en wat houdt het allemaal eigenlijk in? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over deze vorm van therapie.

Holisme

Het woord holistisch komt van het Griekse woord ‘Holos’, wat ‘geheel’ betekent. Het holisme gaat uit van het principe dat alles in het universum met elkaar verbonden is. Het leven is als het waren alomvattend en niets staat los van elkaar. Binnen het holisme ben jij als individu dus onderdeel van een groter geheel. Zo kan het zijn dat je lichamelijk wat ervaart wat je op mentaal en spiritueel niveau kan beïnvloeden. Of er gebeurt iets op maatschappelijk niveau wat jou op fysiek of mentaal niveau doet bewegen. Twee verschillende niveaus die tóch met elkaar verbonden zijn dus. Je leert bij een holistische kijk om op alle ‘niveaus’ te kijken en luisteren, namelijk fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Het is dus voor meer een leefstijl, in plaats van een benadering. 

Zelfliefde en vertrouwen

Een belangrijk onderdeel van het holisme is zelfliefde. De relatie die je hebt met jezelf in verband tot de samenleving is een van de centrale punten binnen een holistische visie. Het is belangrijk liefde te hebben voor de natuur en alles om je heen. Vertrouwen hebben in het netwerk waar jij onderdeel van uit maakt. Maar het is niet alleen rozenkleur en maneschijn, want onderdeel uitmaken van een netwerk brengt ook bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee. Je draagt namelijk in bepaalde maten verantwoordelijkheid voor jouw aandeel binnen de maatschappij en het universum. Je maakt elke dag de keuze om te handelen vanuit goede intenties en goed vertrouwen. 

Holistische therapie

Een holistisch therapeut werkt vanuit de principes van het holisme. Omdat jij onderdeel bent van een groter geheel, kijkt een holistisch therapeut of jouw klachten, ervaringen en/of emoties kunnen worden herleid naar andere factoren die mogelijk een rol spelen. Symptomen zijn signalen van jouw lijf waar je naar moet luisteren. Zo kan een stijve nek veel meer betekenen dan een slechte slaaphouding. Een holistische therapeut kijkt dus niet alleen naar jouw klachten, maar naar jou als geheel. Samen met een holistische therapeut loop je alle niveaus door om zo tot de kern te komen. Er zijn verschillende methodieken die hierbij gebruikt kunnen worden. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren kun je samen met jouw holistische therapeut bepalen wat voor jou werkt. 

Voor wie?

Holistische therapie kan voor iedereen nuttig zijn. Een veelvoorkomende reden om voor deze vorm van therapie te gaan is wanneer je lichamelijke, mentale en emotionele klachten hebt waar andere hulpverlening en/of psychologen je niet verder in kunnen helpen. Ook kun je meer willen leren over holistische therapie of coaching. Als je zelf al affiniteit en kennis hebt over deze benadering kun je ook overwegen je te verdiepen in holistische therapie via ZoMa opleidingen om jezelf of anderen te helpen. Nemen en geven is tenslotte een échte holistische manier van leven!

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *