Wat is de dagelijkse hoeveel foliumzuur die je moet hebben?

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd. Dit is een onderdeel van de vitamine B-complex. Voorheen dacht men dat er maar 1 soort vitamine B was. Net als bij de vitamine C. Later is gebleken dat vitamine B uit veel meer werkenden soorten vitamines B bestond. Daarom wordt het ook een vitamine B-complex genoemd.

Waar is foliumzuur goed voor?

Foliumzuur speelt een rol bij verschillende processen is je lichaam Hierbij kun je denken aan de ondersteuning bij het zorgen voor het normaal functioneren van het immuunsysteem. Daarnaast helpt het ook bij het vormen van de rode en de witte bloedcellen.

Tijdens een zwangerschap levert foliumzuur een belangrijke bijdrage aan de groei van het weefsel. Het zorgt ervoor dat er geestelijke veerkracht is. En het levert een bijdrage aan vermoeidheid. Het helpt de vermoeidheid terug te dringen en te verminderen.

Waar kun je foliumzuur uithalen?

Foliumzuur kan niet door ons lichaam zelf aangemaakt worden. Daarom is het belangrijk dat je hiervan zoveel mogelijk uit voeding kan halen. Mocht dit lastig zijn, dan kun je er altijd voor kiezen een vitamine B-complex te gaan nemen.

Maar als je zoveel mogelijk uit voeding wil halen is het wel fijn als je weet waar het allemaal in zit. De voornaamste producten waar je het uit zou kunnen halen zijn:

  • Fruit
  • Groene groenten (vooral bladgroenten)
  • Melk en melkproducten (hier wordt foliumzuur wel minimaal uitgehaald)
  • Volkoren producten als volkorenpasta of zilvervliesrijst

Hoeveel moet foliumzuur per dag moet je binnenkrijgen?

Hoeveel foliumzuur per dag je binnen moet krijgen hangt helemaal af van de leeftijd. Als je een volwassen persoon bent, dan zou het gaan om een hoeveelheid van 300 microgram per dag. Deze hoeveelheid is voor een zwangere vrouw, of een vrouw die zwanger wil worden weer anders.

Aan een vrouw die zwanger is of die zwanger wil worden wordt aanbevolen 400 microgram foliumzuur te nemen op een dag. Dit om de groei van de baby te stimuleren. Met name in de eerste weken van de zwangerschap is dit heel belangrijk.

Hoeveel foliumzuur per dag je binnen moet krijgen is dus helemaal afhankelijk van verschillende factoren. De hoeveelheden kunnen variëren tussen de 85 microgram en de 1000 microgram. Deze hoeveelheden worden voorgeschreven aan vrouwen die zwanger zijn of vrouwen die borstvoeding geven.

Dit is bijna drie keer de normaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit kun je dan ook alleen maar doen als de situatie daarom vraagt.

Bron: Davitamon.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *